Smart och snyggt - AIoT förenas med kroppsburen teknik
År 1977 lanserades världens första armbandsur med miniräknare. Det var nog inte många då som förstod att detta skulle ses som den första serietillverkade produkten inom kroppsburen teknologi, en industri som enligt det ledande teknikinriktade forskningsföretaget Gartner uppskattas generera vinster på över 71 miljarder euro år 2023.
Kroppsburen teknik – elektronisk teknologi eller enheter som byggs in i apparater som bärs på kroppen – används för att registrera information i realtid. Rörelsesensorerna tar ögonblicksbilder av dina dagliga aktiviteter och synkroniserar dem med mobila enheter eller bärbara datorer. Dessa produkter betraktas som en av de fyra viktigaste AIoT-segmenten, där en enorm tillväxt väntas under de närmaste åren.
Smartwatch är bara början
Tekniken förknippas fortfarande främst med smartwatches och aktivitetsarmband, men den kommer framöver att möjliggöra både mer avancerade versioner av sådana välbekanta produkter och andra produkter som vi knappt kan föreställa oss idag. I allt från strumpor till overaller kommer smarta uppkopplade produkter med självinlärning att bli en självklar del av vardagen.
Produkter som smartwatches, glasögon, öronsnäckor och headset har faktiskt redan haft IoT inbyggt under lång tid. Skillnaden när AI integreras blir att produkterna blir snabbare, smartare och mer effektiva. De kommer att kunna lära sig saker själva och hjälpa oss att anpassa vår livsstil och våra vanor genom att övervaka vår hälsa och fysiska form från det att vi vaknar på morgonen. Tänk på vad detta kan innebära, inte bara för vår egen hälsa, utan även för hur mycket mer effektiva vi kan bli på arbetet och hur produktiviteten på våra företag kan öka.
Ett exempel på kroppsburen teknik på arbetsplatsen finns vid Bosch-fabriken i Anderson, South Carolina. Det är den första Bosch-fabriken som lyckats ta hjälp av smartwatches vid produktionsbandet. De enheter som medarbetarna bär kan ”prata” med själva produktionsbandet och vid en störning kan operatörerna nästan i realtid se var och när problemet uppstår. På så sätt har avsevärda besparingar i tid och pengar kunnat göras. Ser man till försäljningsstatistik drivs marknaden fortfarande främst av smartwatches, men i takt med att marknaden utvecklas tillkommer allt fler andra enheter – där aktivitetsarmband blivit ett utmärkt exempel. En avgörande del av de smarta och uppkopplade enheterna är rörelsesensorer. Små, energisnåla sensorer är ett centralt område för Bosch.
Toppformen är nära
Bosch lanserade 2021 världens första AI-sensor med självinlärning för kroppsburen teknik och smarta hörlurar för träning. Eftersom AI använder en sensor (Edge AI) behövs ingen internetanslutning när du tränar. På så sätt kan du spara pengar och samtidigt slippa de sekretessproblem det kan innebära att vara uppkopplad.
– Det som gör detta aktivitetsarmband så speciellt är att sensorerna själva lär in rörelserna, säger Robert Lagerstedt, chef för Software Architecture på Bosch Nordic.
– Med tidigare kroppsburna enheter kopplade man sensorn till en liten dator (exempelvis en smartphone), och sedan kunde denna dator lära sig dina rörelser. Nackdelen var att när den kroppsburna tekniken kopplades till en liten dator innebar det färre användningsmöjligheter, eftersom man bland annat behöver ett större batteri. Detta hinder kommer nu att försvinna.
I Norden pågår arbetet med smart kroppsburen teknik vid forsknings- och utvecklingsanläggningen i Lund, där programvaran i rörelsesensorerna utvecklas (till exempel genom att AI tillämpas). Dessa sensorer används både i aktivitetsarmband och andra kroppsburna enheter.
För bättre hälsa
Hälso- och sjukvården antas bli en av de branscher som kan dra allra störst nytta av kommande generationer kroppsburna produkter, men det finns många andra områden där AIoT kommer att ha en stor inverkan. Resor, med uppkopplade kläder och väskor, samt idrottsbranschen där smarta glasögon kan underlätta idrottares träning med hjälp av analyser och annan prestandamätning är bara två exempel.
Små och smidiga armband kommer vara det som används mest på kort sikt, men klädföretag arbetar redan med plagg som kan övervaka hälsan och varna för risker i form av exempelvis hjärtproblem samt smarta och uppkopplade yogabyxor som hjälper oss till en bättre kroppshållning.
Personlig form och hälsa har länge varit intressanta ämnen för de flesta av oss. Experter hos Bosch insåg tidigt att utvecklingen av sensorer skulle göra det som tidigare varit otänkbart till självklarheter. Idag ser vi redan några av fördelarna.